Fakültemiz ISA Takımı TEKNOFEST 2022 Yolunda İki Farklı Kategoride İlk Aşamaları Başarıyla Geçti.

Küçült Yazı Tipi Büyüt

Akademik danışmanlıklarını Arş. Gör. Dr. Seçkin KARASU ve Dr. Öğr. Üyesi Aytaç ALTAN'ın  yürüttükleri ISA takımı, TEKNOFEST 2022 Tarımsal İnsansız Kara Aracı (TİKA) Yarışmasının ilk aşaması olan Ön Tasarım Raporu (ÖTR)'na iki farklı ve özgün tasarım ile başvurmuş ve başarıyla geçerek bir sonraki aşama için hak kazanmıştır. ÖTR hakem değerlendirmesi sonucunda 100 üzerinden ISA-ZBEUN takımı 94 puan, AAV-ZBEUN takımı 88,67 puan alarak ilk iki sıraya yerleşmiştir.

Yarışma kapsamında takımın maksimum 8 kişiden oluşmasından ve öğrencilerin yoğun ilgisinden dolayı 2022 yılında TEKNOFEST TİKA yarışmasına iki farklı tasarım oluşturularak başvurulması hedeflenmiştir. ISA-ZBEUN (Intelligent Sustainable Agriculture-ZBEUN) takımı Hamza DURAN, Burak GÜL, Eray YAVUZ, Hakan YAŞAR, Güven DALGIÇ, Mustafa BAŞ, Alp Onurkan DURAN, Doğuş GÖKSAL’dan oluşmaktadır. AAV-ZBEUN (Autonomous Agricultural Vehicles-ZBEUN) takımı Kaan Cem Tatar, Samet KARADAVUT, Ela AFACAN, Efe ATAR, Emirhan ÇINAR, Ege ATAR, Arif TARAKÇI, İrem Su KÖKEN’den oluşmaktadır.

Yarışmada insan müdahalesi gerektirmeden tarım arazisinde ekili sıralar üzerinde hareket edebilen, yabani otları tespit ederek etkisiz hale getirebilen tarımsal insansız kara aracının tasarımı ve kontrolü amaçlanmaktadır. Farklı sensör tiplerinden toplanan verilerin sensör füzyonu ve yapay zekâ teknikleri ile harmanlanarak tarım arazisinde otonom hareket edebilme, yabani otları kültür bitkilerinden ayırt edebilme, yabani otlara spreyleme ile müdahale edebilme gibi tarımsal işlerin yerine getirilmesi sağlanacaktır. Böylece geliştirilen araç ile gıda arz güvenliğimize yerli ve milli çözüm getirilerek katkı sunulacaktır.

Takımımız, projenin gerçekleştirilmesinde desteklerini her zaman yanlarında hissettikleri Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Hakkı ÖZÖLÇER’e teşekkürü bir borç bilmektedir.